6 coses que no saps de Mercat Arrels

Per què ara? Hi haurà productes ecològics? Com funcionarà el mercat? Donem resposta a algunes de les preguntes més habituals a les xarxes socials. Si en teniu més, no dubteu a escriure’ns a [email protected]

Què ens va empènyer a impulsar Arrels?

Ja ens rondava la idea des de feia temps, sabíem que volíem reivindicar, visibilitzar el món que torna. Però durant el confinament vam veure, impulsant Llibreries Obertes, la importància de fer un pas endavant i defensar un altre model de societat. Amb Llibreries Obertes vam voler defensar les llibreries de proximitat, demostrar que, organitzats, els consumidors podem fer el que vulguem, i a l’hora d’impulsar Mercat Arrels també vam voler posar damunt la taula la força de la gent per fer possible un model alternatiu, que defensi els pagesos, que defensi la terra, les mans i la vida, i que combati els Amazon del món de l’alimentació.

Si no tornem a les arrels, què pot passar?

En només cinquanta anys, el pes dels productes de proximitat a les nostres llars ha passat d’un 80 a un 15% i només sis empreses controlen el 50% de la distribució alimentària a tot l’Estat. Amb aquestes dades, tenim clar que si no tornem a les arrels i recuperem el poder de decidir què consumim, les grans multinacionals depredadores acabaran amb el món rural, i això, ho tenim clar, no ens ho podem permetre.

Quina serà la política de preus del Mercat?

Mercat Arrels no imposarà cap política de preus als productors. Sí que vetllarem perquè tots els productes disponibles al Mercat tinguin un preu just i suficient per garantir el futur de la pagesia i que els treballadors de la terra rebin un benefici just pel seu treball. El Mercat no tindrà ànim de lucre, de manera que els productors i les productores rebran íntegrament el preu que posin als seus productes.

Al Mercat hi haurà productes ecològics?

Un cop posem en marxa el Mercat, obrirem la porta a inscriure-s’hi com a productors a totes les persones que treballen la terra i l’artesania, perquè s’hi apuntin lliurement. Tot seguit, analitzarem cada proposta abans de validar-la, per tal que encaixi amb uns criteris que fixarà el nostre equip basats en la qualitat, la sostenibilitat i la proximitat. Sabem que la producció agrària a Catalunya tendeix a anar cap a formes de producció ecològiques, seguint les normatives europees, i, per tant, podem assegurar que totes les propostes que formaran part del Mercat Arrels es basaran en l’agricultura i la ramaderia ecològiques o bé hi tendiran.

Arribarà a les illes Balears o al País Valencià?

De moment no hem valorat la possibilitat de fer arribar Arrels a la resta dels Països Catalans, ja que un dels pilars fonamentals del projecte és la proximitat i, per tant, ara prioritzem treballar bé la xarxa de productors i consumidors del Principat.

Com funcionarà?

El funcionament logístic del Mercat estarà basat en la proximitat, de manera que cada usuari pugui triar els productes que es fan a la seva zona i rebre’ls a casa. Aviat n’explicarem més detalls!