6 consells per muntar un hort urbà

Us heu plantejat muntar un hort urbà? Cada cop són més les persones que s’animen a muntar el seu propi hortet a la terrassa de casa o, fins i tot, al balcó. Us expliquem sis consells per no fracassar en l’intent.

  • Quin és el millor lloc? Teniu la sort de disposar de diversos espais, com balcó terrassa o jardí, però no sabeu quin és millor? Un hort necessita sol, com a mínim, cinc hores al dia. Així doncs, davant el dubte, ja ho sabeu. Sol, sol i més sol. I dues coses més: poques corrents d’aire i aigua a prop.
  • Consulteu un calendari de sembra. Cada hortalissa té el seu moment. Tant per sembrar, trasplantar i collir. El mes de setembre, per exemple, toca plantar espinacs, cebes o bròquils, entre d’altres. I, com diu la dita, “pel mes de setembre, es talla el que penja”.
  • Seguir el calendari i situar l’hort a l’espai amb més sol de casa no és suficient per triomfar. La clau està en l’aigua. No podem regar en excés ni tampoc deixar les plantes sense aigua. La freqüència dependrà, evidentment, de l’època: a l’estiu, cal regar com a mínim un cop al dia i a l’hivern, tres o quatre cops per setmana. També depèn molt de la planta, és clar! De la mateixa manera, amb l’objectiu de fer un ús sostenible de l’aigua, recomanem plantar hortalisses que necessitin una quantitat d’aigua similar.
  • Què plantar? Opteu per verdures, herbes i hortalisses autòctones. Si viviu en una ciutat amb molta contaminació és recomanable apostar per hortalisses d’arrel, com la pastanaga, o de bulb, com la ceba, en comptes de les de fulla, com l’enciam, perquè la contaminació els hi afectarà menys. També és aconsellable plantar hortalisses a prop d’herbes aromàtiques, ja que les darreres ajudaran a repel·lir insectes.
  • Terra o substrat? Si plantem en jardineres o torretes és millor utilitzar substrat, que tingui molts nutrients.
  • Tots volem un hort fantàstic digne d’Instagram però, com tot a la vida, no podem començar la casa per la teulada. Sigueu prudents. Comenceu a poc a poc. També tingueu en compte que hi ha plantes que s’adapten millor a un hort urbà que altres, com l’alfàbrega, la farigola, els tomàquets o els enciams. A més, n’hi ha que són compatibles entre elles i altres no tant.