5 formatges singulars fets a Catalunya

A Catalunya tenim uns formatges artesans per caure d’esquena. I de molts tipus! Triar-ne només un és, pràcticament, impossible, de manera que avui us presentem cinc formatges singulars, poc habituals, fets a casa nostra.


Ceretani Cheddar

Elaborat amb llet crua de vaca i quallada enzimàtica, és un formatge de pasta cuita que ha madurat un mínim de sis mesos. De pell natural, el trobareu en peces de 12 i 20 quilos. Aquesta varietat de formatge no és gens habitual a les nostres contrades, però, en canvi, és el més popular del Regne Unit, d’on és originari: cada britànic en menja 4,5 quilos a l’any, de mitjana! També es ven i s’elabora des de la Cerdanya, a Molí de Ger, amb llet del ramat del germà del propietari. Seran productors a Mercat Arrels.

El Cor

Es tracta d’un formatge fet amb llet pasteuritzada de cabra, ferments lactics, quall i sal, que madura entre 15 i 60 dies. La superfície es deixa florir afegint-hi el fong Penicillium Candidum. Amb l’escorça florida, prima i gustosa, la pasta és blanca i cremosa quan arriba als dos mesos de maduració. De gust delicat, amb tocs florits gustosos a la pell. Rep aquest nom, perquè la Formatgeria Mateu el fa amb forma de cor. Seran productors a Mercat Arrels.

Curat de búfala

De llet de búfala de l’Empordà, rica en calci, proteïnes, ferro fòsfor. Cremós en boca i fonedís. Aquest formatge de Formatges Muntanyola va guanyar la medalla de Plata al World Cheese Awards 2011. És ideal per acompanyar amb vins blancs i fruita. Seran productors a Mercat Arrels.

Cendrat
El Formatge del Montsec o Cendrat és un lacti artesà singular i deliciós, recuperat després d’anys. Elaborat amb llet crua de cabra, de pasta tova i amb la pell cendrada, que li dóna un color negre característic. Amb una maduració en cava d’entre 60 i 90 dies, és de textura tova, mantegós i de pasta lleugerament compactada, aromàtic, d’olor penetrant i amb un gust intens i fort. Mengeu-lo sol, amb pa torrat o raïm. El podeu aconseguir a la Formatgeria de Clua.

Fermió

Al peu de la cinglera de Sant Roc, hi trobem un dels secrets més ben guardats de la Vall del Llèmena: La Balda. Una petita formatgeria artesana creada l’any 2012. Actualment elaboren dos formatges amb llet crua i ecològica de vaca procedent d’explotacions properes. Un d’ells és el Fermió. Un formatge d’aspecte rústic que recorda el Saint Marcellin francès. Pasta tova, gust intens i textura cremosa.